Lody

Zimna przyjemność

Byłem wielbicielem lodów jak każde dziecko, natomiast jako dorosły wyróżniałem się tym, że je pochłaniałem w takich ilościach, iż każda komisja przyznałaby mi wpis do Księgi Rekordów Guinessa.
Tak było do czasu kiedy to w książce pt:  „Mleko cichy morderca” zapoznałem się z ich składem, którego to producenci nie muszą podawać.

A oto kilka z tych wspaniałości:

  • Glikol dwuetylenowy: składnik płynów niezamarzających i rozpuszczalników do farb, stosowany w lodach zamiast jajek, jako substancja emulgująca.
  • Aldehyd C-17: w przemyśle używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy; lodom nadaje smak wiśniowy.
  • Piperonal: środek stosowany do zabijania wszy; lodom nadaje smak i zapach wanilii.
  • Octan etylu: służy do czyszczenia skór i tkanin; lodom nadaje smak ananasa.
  • Aldehyd masłowy: składnik klejów kauczukowych; daje smak orzechowy.
  • Octan anylu: rozpuszczalnik farb olejnych; nadaje lodom smak bananowy.
  • Octan benzylu: rozpuszczalnik soli azotanowych; daje smak truskawkowy.

W lodach często zamiast śmietanki wykorzystywany jest łój wołowy.

Zachęcamy do sprawdzania składów.

Teraz jadam lody okazjonalnie, wyłącznie śmietankowe z prawdziwą wanilią. A najchętniej zrobione we własnej kuchni.