Zdrowe słodycze

Ciasto bananowe

 

Każdy ma czasem ochotę na małe co nieco, ale pychotki przeważnie zawierają mnóstwo cukru i ogólnie są niezbyt zdrowe. Mam niespodziankę PYSZNE I ZDROWE CIASTO BANANOWE.

 

4 przetarte banany (0,5 kg)

5 dag sezamu lub posiekanych orzechów (albo to i to)

100 ml oleju spożywczego

10 dag rodzynek

7-8 dag (0,5 szklanki) płatków owsianych

15 dag (1 szklanka) drobnej razowej mąki (ja z braku razowej używam krupczatki zmieszanej z otrębami)

0,5 aromatu migdałowego

szczypta soli

Płatki zalewamy wodą, kiedy namiękną mieszamy z resztą składników, odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 50 minut w temp. 190*C.

 

Życzę dobrej zabawy i smacznego :)